Witam wszystkich forumowiczów, mam pytanie odnośnie wydajności klimy, mam nowy samochód (3 miesiące temu kupiony) i w porównaniu do mojego poprzedniego auta (Opel Zafira B) klimatyzacja słabiej chłodzi, jest to taka przypadłość Octavii czy coś nie tak z moim samochodem, żeby było znośnie musi być pokrętło na max. chłodzenie a w Oplu wystarczyło ustawić na 21 stopni i było komfortowo, w Skodzie mam zwykłą klimatyzację.
Jaki rok auta, jaka klima, pewnie climatic.
Od jakiegoś roku climatica okroili z czujnika temp. więc musi być pokrętło ustawione na max zimno. :wink:
Druga rzecz to czy wymieniałeś filtr kabinowy, czy klima jest nabita, może brakuje czynnika ?
mau74, Sprawny Climatic chłodzi jak zamrażalnik. W zeszłym sezonie, ba nawet 2 tyg temu, przy zewn temp <30*C pokrętło temp. miałem ustawione na 1/3 zakresu jak nie wiecej - aby nie pochorować się.
Teraz, po awarii, na ustawieniu min. nie potrafię schłodzić wnętrza przy zewn. temp 20*C.
Z nawiewów leci ponad 10*C przy zamknietym obiegu, rankiem, gdy na zewn. chłodno.
Pierwsza wizyta w ASO (spuszczenie i napełnienie czynnika - brak ubytku, regulacja klapek went) nic nie dała. W środę jestem umówiony na diagnostykę ( znowu podpiecie do kompa - płytki, temp na czujnikach ?? itd). Zobaczymy...
Komentarz